Colagenul este un biopolimer care in vivo deţine o funcţie structurală, de suport, dar care are totodată și rol funcțional, acela de a asigura un mediul propice pentru interacțiunea celulelor cu diverse substanțe biologic active. Capacitatea sa mare de gonflare asigură un regim hidrodinamic optim în mediile interne în care este prezent.

Este proteina fundamentală a dermului, dar, să nu uităm, colagenul este o substanță ubiquitară, care se regăseşte și în alte medii elastice, cum ar fi: tendoane, ligamente, cornee, dentină, capsulă articulară, discuri intervertebrale, pereţi vasculari, valve cardiace.

Recent, George Bou-Gharios în cartea sa „Principles of Bone Biology”, face o privire istorică asupra cercetării acestei proteine structurale. El observă că au trecut peste 150 de ani de când termenul „colagen” a fost adoptat în literatura științifică de limbă engleză. Mai interesant este faptul că această structură complexă și-a făcut apariția timpurie pe scara filogeneticii, fiind prezentă la animale cum ar fi meduzele, coralul și anemonele marine.

Astăzi, grație cercetărilor interdisciplinare, familia de proteine ​​încadrate în grupa de colageni a crescut la 28 de tipuri diferite, continuând să suscite interes pentru biotehnologii.