Cât de amatoare de dulciuri este pielea noastră? | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Cât de amatoare de dulciuri este pielea noastră?

Nu mai există niciun dubiu în privința importanței carbohidraților. Glucoza e substratul energogen preferențial al oricărei celule umane. De la complicatul neuron și până la „banalul” keratinocit din epiderm, oricare celulă are ca primă alegere pentru energetica sa: glucoza.

Și totuși, facem orice s-o evităm!

Studiul biochimiei ne spune că celule umane pot funcționa și cu combustibil de rang doi, de tipul acizilor grași. Aceștia provin din grăsimile de depozit. E adevărat. Cel mai emblematic exemplu este celula musculară. Aceasta (numită și miocit) după 25 de minute de efort continuu (alergare, cycling) recurge la sursa energetică secundară : acizii grași. Este formidabil ! Putem slăbi astfel. Acest fenomen biologic se întâmplă pentru că un cărăuș numit carnitina știe să transporte acizii grași în uzina energetică a celulei musculare : mitocondria. Trucul acesta natural îl putem grăbi, intensifica, dacă apelăm la L- carnitină ca supliment alimentar.

Teoria e teorie, dar în viața reală, uneori nu putem evita plăcerea (sau nevoia?) gustului dulce. Plăcerea, pentru că uneori nu putem funcționa fără miraculoasa eliberare de dopamină. Nevoia, pentru că neuronul vrea glucoză ! Problema este că felia de tort, având un indice glicemic mare, eliberează brusc insulina din pancreas. Acest hormon al depunerilor, al sintezelor, în primul rând, va lupta pentru supraviețuirea noastră. Deci, va depune „grăsimi galbene pentru zile negre”. În al doilea rând, insulina va metaboloza urgent glucoza, conducând la o ușoară hipoglicemie… adică, din nou, foame. Mai multe despre aceste fenomene biologice am detaliat într-un capitol https://www.estifrumoasa.ro/practice/de-ce-nu-slabim/ al ebook-ului meu Mituri și profituri pentru piele. https://www.estifrumoasa.ro/cumpara/

Glucoza e substratul energogen și în celulele pielii, dar…

Fără indoială, orice celulă a organului cutanat are nevoie de combustibilul numărul 1 : glucoza. Nu uităm că glucoza e substratul energogen preferențial al oricărei celule, deci și al keratinocitelor (incluziv a celor din baza firului de păr).

Să vedem acum reversul medaliei! Excesul glucidelor cu indice glicemic mare provenite din alimentație sunt în măsură să agraveze o acnee preexistentă. Stau mărturie numeroase studii științifice. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962207010468

Și nu doar atât! Excesesul glucozei rezidente în diverse țesuturi (deci și în derm!) poate induce fenomenul glicației colagenului. Am povestit pe larg în cărțile mele despre acest fenomen. Glicația colagenului reprezintă o reacție naturală, non-enzimatică și ireversibilă, o cross-linkare, al cărui rezultat este transformarea colagenului elastic într-unul mai rigid, mai puțin flexibil.

Dar, rezistăm fără felia de tort? Este greu de răspuns. Psihonutriția, o ramură modernă a nutriției, caută răspunsuri la această întrebare. Cheia problemei, ca de fiecare dată, este echilibrul.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue