La vremea vinului fiert, despre resveratrol, beauty și antiaging | Mituri și .. profituri pentru piele
·

La vremea vinului fiert, despre resveratrol, beauty și antiaging

Vinul roșu, paradoxul francez și doza de antiaging

Paradoxul francez este un termen medical, introdus în cadrul conceptelor de sănătate în anul 1992. La acel moment, studiile epidemiologice au observat o incidență scăzută a bolilor cardiovasculare la populația fraceză, în ciuda alimentației cu grăsimi animale . Încetul cu încetul, explicația a venit din obiceiul francezilor de a consuma vin roșu, devenit aliment-medicament, prin bogația sa în resveratrol. Substanța este de fapt un stilbenoid, un fenol natural produs de 72 specii diferite de plante, dar mai cu seamă de strugurii roșii. Interesant e faptul că resveratrolul este o fitoalexină. Cu alte cuvinte, este o substanță sintetizată de plantă pentru propria-i apărare. Compusul chimic este extrem de valoros din punct de vedere nutritiv. Este un agent natural cardioprotector și implicit – prin enorma sa capacitate antioxidativă – un compus antiaging. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2012.00141/full . Recent, resveratrolul este reevaluat și în cosmetologie, în industria beauty.

Despre paradoxul francez am mai amintit într-o altă postare recentă de a mea: https://www.estifrumoasa.ro/ce-anume-din-farfurie-isi-doreste-pielea-ta/. Însă de data aceasta voi explica din altă perspectivă, cea a cosmeceuticului, nu a nutriceuticului.

Resveratrolul, ingredient cosmetic

Dacă vinul roșu este un adevărat aliment-medicament, pentru ce motive l-am dori în cosmetice? Metaforic vorbind, „partea plină” a paharului cu vin roșu este resveratrolul însuși, însă „partea goală” a cupei cu licoare din struguri este tocmai alcoolul. Nicio femeie nu iși dorește să își pună pe chip însemnele alcoolului. Din acest motiv, dar și pentru o mai bună acțiune topică, directă, dirijată, azi molecula cheie a strugurilor roșii este propusă în cosmetice.

Recent, resveratrolul este propus în produsele de depigmentare (cremele de albire), deoarece poate acționa ca inhibitor de tirozinaza. Aceasta din urmă este enzima cheie a melanizării. Las aici un articol interesant ca dovadă: https://europepmc.org/article/med/18503477

Acum, cercetarea cosmetică adaugă și alte valențe acestui compus : capacitate antioxidativă (deci antiaging), dar și abilitate de stimulare a sintezei de colagen dermic de tip I și III. Nu în ultimul rând, puterea sa antioxidativă protejează pielea de efecte distructive ale radiației ultraviolete. O interesantă sinteză a acestor beneficii în domeniul beauty și antiaging o puteți citi aici: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14764172.2018.1469767

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue