Vitamina C, nu doar o modă în skincare | Mituri și .. profituri pentru piele

Vitamina C, aparent prea cunoscută pentru a mai suscita interes

Cine nu știe câte ceva despre importanța vitaminei C? Este atât de cunoscută în mentalul colectiv, încât istorioarele despre ea par, acum, desuete.

Așadar, știm cu siguranță că vitamina C (în fapt acidul ascorbic) este o vitamină din grupul celor hidrosolubile. Cunoaștem, de asemeni, faptul că este faimoasa vitamină antiscorbut. Dar, subiectul acesta pare să intereseze din ce în ce mai puțin, pentru că, scorbutul – ca maladie – practic nu mai există… sau poate doar rarisim. Spun unii, ironic (sau anecdotic?) că „de la Cristofor Columb încoace nu mai există avitaminoze”. Afirmația aceasta are un sâmbure de adevăr, însă, pe perioade critice de timp, organismul are nevoie de astfel de vitamine.

Dacă în copilărie o știam ca pe o vitamină imunostimulatoare, ulterior, pe parcurusul vieții, am descoperit antioxidantul perfect din ea. Iar când a început grija pentru „tinerețe fără bătrânețe” , omenirea a redescoperit în vitamina C stimulatorul de colagen „din interior” ideal.

Ce câștigă pielea din aportul de vitamina C

În ultimii 10 ani, a fost reevaluată (în bine!) vitamina C, asupra organului cutanat. Nu mai e niciun secret faptul că marele biopolimer numit colagen se deteriorează cantitativ și calitativ, odată cu trecerea anilor. În plus, atât laboratoarele cosmetice cât și majoritatea consumatorilor au înțeles că este total contraproductiv să încerci penetrarea colagenului prin bariera cutanată. Și atunci, era firesc, să revenim la mama natură. Vitamina C este un agent stimulator al sintezei endogene de colagen. Or colagenul nu se găsește doar în dem, ci și în oricare țesut ce are nevoie de elasticitate. Am spus pe blogul meu acest lucru, într-o altă postare: https://www.estifrumoasa.ro/colagenul-un-polimer-natural/

Lucrurile nu stau așa simplu, cum s-ar părea la prima vedere. În primul rând, acidul ascorbic este foarte instabil. Din acestă cauză, ar fi de preferat aplicarea sa pe piele din dipozitive care să-i păstreze forma intactă, sau din ampule monodoză. În al doilea rând, fiind o vitamină hidrosolibilă, nu beneficiază (pentru pătrunderea în piele) de calea trans-foliculară (prin glanda sebacee), ca multe alte preparate cosmetice. Dar tehnologia de astăzi a găsit rezolvare și pentru acest mic inconvenient.

Beneficiile pentru piele nu se opresc aici. Vitamiana C este, incontestabil, un agent antioxidant, ce anulează efectele distructive ale radicalilor liberi toxici. Și încă ceva! Deja celebra vitamina C este un bun agent depigmentant al pielii, util pentru înlăturarea petelor brune senile, ori de altă cauză. În acest sens, în concentrații cuprinse între 4% și 20%, acidul ascorbic, prin puterea sa antioxidantă, blochează unele etape de oxidație de pe calea biochimică a melanogenezei. O sistematizare a agenților depigmentanți o găsiți pe acest link: https://www.mdpi.com/2079-9284/3/3/27/htm

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue