Acidul hialuronic este activul cosmetic și al medicinii estetice cel mai adesea regăsit „pe buzele” pasionatelor de estetică facială, în ambele accepțiuni ale expresiei.  Pasionatele de cosmetică știu că acidul hialuronic asigură hidratarea dermului.

Totuși, de prea puține ori ne-am întrebat : De unde vine acidul hialuronic ? 

J. Necas și colaboratorii, în 2008, în revista Veterinari Medicina, fac o amplă resistematizare a noțiunilor cunoscute despre această substanță, incluzând și constatări cu valoare istorică (https://www.researchgate.net/publication/252875785_Hyaluronic_acid_Hyaluronan_A_review). 

Acidul hialuonic aparține familiei chimice mucopolizaharide. Aceaste substanțe sunt larg răspândite în organism, mai ales în țesuturile conjunctive. Atunci când se leagă de moleculele de apă din mediul intern, realizează o structură vâscoasă, similară cu a unui jeleu. 

Funcțiile sale biologice includ: menținearea unei elasticități și a unui mediu vâscos (vâsco-elasticitate) în țesuturile în care este prezent. Astfel, acidul hialuronic conferă un mediu propice pentru schimburile inter-celulare. În plus, contribuie la hidratare, la transportul apei și la interacțiunile din țesutul conjunctiv (migrație celulară, mitoză, etc). Unele țesuturi beneficiază și de efectul de umectant – lubrefiant al acidului hialuronic. În acest sens, se înscriu, în primul rând, articulațiile.

Faptul că acidul hialuronic este un agent biocompatibil fără a fi imunogen, i-a atras numeroase aplicații medicale, incluzând reparația rănilor cutanate, dar și administrarea medicamentelor pe cale oftalmică și nazală.

Puțină istorie

În anul 1934, Karl Meyer și colaboratorii săi izolează pentru prima dată substanța din corpul vitros al unui ochi bovin. Curând, substanța a fost denumită acid hyaluronic, deoarece grecescul  hyalos semnifică sticlă, indicându-se astfel aspectul tisular al compusului. Forma în care a fost identificată la acea vreme a fost a unui acid, însă, după anii 50, cercetătorii au înțeles faptul că, în condiții fiziologice, substanța se găsește ca sare a sa (hialuronat de sodiu). 

Să revenim în actualitate

Grație proprietăților biologice menționate, acidul hialuronic este azi substanța „regină” a intervențiilor estetice de umplere (reface geometria facială), dar este utilă și în cosmetologie pentru că asigură hidratarea  dermului (pierdută cu trecerea anilor), deci ca moleculă anti-aging. (https://estifrumoasa.ro/cumpara/.).

Nici celelalte specialități medicale nu au rămas deoparte; au fructificat din plin beneficiile acidului hialuronic, între aceste specialități încadrându-se oftalmologia și ortopedia.